Türkiye Cumhuriyetinin Anayasası (Teşkilatı Esasiye Kanunu,) en çağdaş milli egemenlik esaslarını, kararlarını (hükümlerini) içerir. Birkaç maddesini, her zaman hatırda tutmak için burada aynen tekrar edelim.
a. “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir
b. “Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin tek ve gerçek temsilcisi olup, millet adına egemenlik hakkını kullanır’
c. “Yasama ve Yürütme kuvveti Büyük Millet Meclisinde toplanır ve gerçekleşir. ” Bizim görüşümüze göre siyasi kuvvet, milli irade ve egemenlik, milletin birlik halindeki ortak kişiliğine aittir, birdir, bölünemez ve aynlamaz ve başkasına verilemez. Millette olduğu gibi, onun temsilcisi olan tek mecliste bir yere toplanmıştır. Yani bölünmesi teorisi bizim için esas değildir. Buna göre; Türk milletinin yönetim şekli birlik teorisi esasına dayalı olan bugünkü devlet şeklimizdir. Bu şekilde Büyük Millet Meclisi, millet adına egemenlik hakkını kullanır; Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu onun içinden çıkar. Egemenlik birdir, kayıtsız şartsız milletindir. Devlet kuruluşlannın en uygunu budur. Yalnız görevler şu şekilde gördürülür.
d “Meclisyasama yetkisini bizzat kullanır”.
e. “Meclis, yürütme yetkisini, kendi tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı ve onun atayacağı bir Bakanlar Kurulu eliyle kullanır. Meclis, hükümeti her zaman kontrol edebilir ve düşürebilir.”
f “Yargı balda millet adına, usul ve kanunlar çerçevesinde bağımsız hakimler tarafından kullanılır”.
Medeni Bilgiler, S. 59-60