Milleti, Atatürk’ü bu kadar sevdiği ve benimsediği için, her ferdinde bir kere daha Mustafa Kemal’i bulmak mümkün olduğu için bir kat daha seviyoruz.
Yücel Dergisi, 1939, Cilt VIII, sayı 47
Hangi meselede ne gün başımız dara gelirse O’nun işlerine, kararlarına, sözlerine dikkatle eğilmemiz yeter. O, bütün Türk tarih ve tabiatının şuurunu temsil ediyor. O’nda dile gelmiyen Türk dileği ve ihtiyacı yoktur diyebiliriz.
Yücel Dergisi, 1944, Cilt XVII, sayı 100
Mazlum sınıfları, mağdur kitleleri kolladığını ve kurtaracağını iddia eden kim Mustafa Kemal kadar açık ve cesur olabilirdi?
Yücel Dergisi, 1944, Cilt XVII, sayı 101
Bu toprağı bu sefer Atatürk’ün yattığı yerdir diye bir kat daha canla başla korumasını bileceğiz. Her ulusun bir bayrağı bir de vatanı var. Bizim ise bayrak bir adamımız, vatan bir adamımız, bir üçüncü kutsal değerimiz var.
Dolmabahçe’den Anıt-Kabire, 1955
Atatürk, ölümlü bir kişi gibi anılıp unutulmamakta, bir canlı bayrak gibi kurtuluş savaşlarının önünde dalgalanıp durmaktadır.
Cezayir’in özgürlüğü için savaşan gönüllülerden vuranların kimliğini öğrenmek üzere koyun ceplerini arayan Fransızlar, hemen her defasında Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal’inin kalpaklı resmini bulmuşlardır. Bunun içindir ki bugünkü Fransız sözlüğü <<Batı sömürgeciliğine karşıt Batı uygarlığını kazanıp özgür yaşamak isteyen Doğu uluslarının çabasını>> Kemalisation (Kemalleşme) diye bir tilcik yaratmıştır.
Türk Dili Dergisi, 1958, Cilt VII, sayı 85