Her ülkenin yaşayışında ve çalışmasında her zaman birinci derecede önem verilmiş olan ekonomi meseleleri büyük savaşın yaptığı karmakarışık durumdan sonra adeta hayatın üstünde bir konum aldı. Bir ülkede ekonomik çalışmalann amacı milli serveti arttırmaktır.
Uygulaması itibariyle çok aynntılı bir iş olan ekonomi meseleleri başlıca şu esaslarda toplanır:
1. Toprak, hayvan, maden, orman ve deniz üretimini miktarca arttırmak, cinslerini çeşitlendirmek ve özellikle yurt içi ihtiyaçta çok kullanılan, dış pazarlarda çok satılan maddeleri çoğaltmak, diğerlerini azaltmak, iyileştirmek ve sınıflara ayırma yolları ile bu ürünlerin değerlerini yükseltmek, ürünün maliyet fiyatlannı indirecek önlemler almak, bütün ülke üretiminin itibannı azaltacak başka madde kanşımını yasaklamak.
2. Ülkeyi dışarıdan gelecek ürünlerle fabrika üretim ihtiyacından mümkün olduğu kadar kurtarmak; bunun için ülkede kullanılacak ve dışanda satıldığı zaman para edecek sanayiyi çoğaltmak, vatanın yetiştirdiği ham maddelerin ülke içinde işlenmesini sağlamak, sanayimizi, özellikle yetiştirdiğimiz ham maddelerin yabancı (ecnebi) ülkelerde işlenip gelmesine meydan vermeyecek bir yönde geliştirmek.
3. Sanayimizi ve ürünlerimizi koruyacak bir gümrük tarife siyaseti ve bunun yanında ihracatı özendirme siyaseti gerçekleştirmeye çalışmak.
4. Bütün bu önlemlerle ithalat ve ihracat arasında devlet lehine olumlu bir durum yaratmak.
5. Kredi işlerini düzenlemek.
6. Kara, deniz ve hava taşıma araçlan ve limanlar tarifelerini, taşıma araçlan ile liman hizmetlerini düzenlemek.
7. Sigorta işlerini düzenlemek.
8. Sermaye ile çalışma arasında denge kurmak. İşçilerin durumlannı düzenlemek.
9. İç ve dış ticareti düzenlemek. Ticaretin gelişimini sağlamak ve değişim esaslarını kolaylaştırmak.
Medeni bilgiler, S. 406-407