Şimdi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı bulunan Gazi Mustafa Kemal’in Çanakkale çarpışmalarındaki büyük başarılarını gereğince övmeğe ve takdire imkân yoktur. Bu konuda ne söylense azdır.
25 Nisan 1915’de, kendilerinin Arıburnu civarındaki durumu derhal kavramış olmaları, Anzak Kolordusu’nun ilk günde hedefine varamayışının ve dar sahile sıkışarak başarısızlığa uğrayışının en önemli sebebibidir.
9 Ağustosta, IX. İngiliz Kolordusu’nun ileri hareketini durdurup bozguna uğrattıktan yirmi dört saat sonra, Gazi, kendi yaptığı bir keşfi takiben Conkbayırı’ndaki İngilizlerle parlak bir karşı taaruz yapmıştır. Bu hücumla Türkler Çanakkale boğazına hakim olan Sarıbayır sırtlarına kesin olarak yerleşmişlerdir. Bir daha İngilizler, bu sırtları ele geçirmek için Türklerle savaşamamışlardır. Böylece Gazi Çanakkale çarpışmalarının sonucunu tayin etmiştir.
Bir tümen komutanının üç ayrı yerde tek başına giriştiği hareketlerle bir savaşın ve hattâ bir ulusun kaderini değiştirecek yücelikte bir zafer kazandığı tarihte pek nadirdir.
Çanakkale Muharebeleri İngilizlerin Gelibolu Seferinin Resmi Tarihi, 1934